wz

Koštovaly se ovocné pálenky, ale také kysané zelí

NOVÁ LHOTA, SUDOMĚŘICE, VELKÁ NAD VELIČKOU - Hned tři košty se v sobotu uskutečnily na Hodonínsku. Zatímco v rekreačním středisku na Vápenkách, ležících v katastru Nové Lhoty, a v tělocvičně Základní školy v Sudoměřicích se ochutnávaly slivovice a jiné ovocné destiláty, v Jagošově restauraci Na Staré poště ve Velké nad Veličkou si přišli na své milovníci kysaného zelí.

Na Vápenkách se organizátorům sešlo 238 vzorků, což je zatím nejvíce z dosavadních tří ročníků. Více než polovinu tvořily kořalky z modrého ovoce, mezi místními oblíbená režná byla naopak překvapivě zastoupena jen dvěma vzorky. Šampionem koštu byla vyhlášena slivovice z roku 2000, kterou dodal Zdeněk Švec z Hluku.

O akci, jejíž součástí byla i domácí zabijačka a beseda u cimbálu s Týneckou muzikou, byl ze strany návštěvníků obrovský zájem. Přes den byla všechna místa u stolů obsazena, stejně jako lůžková kapacita na nocleh. „Zájem lidí nás pochopitelně těší, je vidět, že se tradice ujala,“ pochvaloval si jeden z pořadatelů Jiří Moravec.

Téměř o čtyři stovky vzorků více měli v Sudoměřicích. Poslali je pěstitelé z Čech, Moravy, Slovenska, ale i Chorvatska, Rumunska či Bulharska. Cena za vítězství v druhém ročníku koštu ovšem zůstala doma – získal ji sudoměřický pěstitel Jan Janeček za slivovici ročníku 1992.

Lidé tu mohli ochutnat celkem 22 druhů pálenek, za raritu lze považovat kořalku z dřínu obecného. „Zajímavostí je ale i morušovice, kterou nám dal Bohdan Drudkov z bulharského Plovdivu. U nás se prakticky nedělá, protože je to pracné a chybějí zkušenosti,“ řekl předseda pořádajícího Spolku přátel destilátu Sudoměřice Zdeněk Fojtík.

Velický Košt kysaného zelá, jak byl oficiální název, nabídl celkem 86 vzorků. Konal se už popáté a jeho návštěvníci se stali zároveň i hodnotícími degustátory. Na lístcích mohli jednotlivé výrobky bodově ocenit v barvě, vůni a chuti. Za nejlepší vybrali ten, který poslal Miroslav Svoboda z Louky. Za své prvenství dostal, stejně jako další dva v pořadí, kameninový hrnec na zelí, horňáckou „fasku“.

„Akce se vyvedla. Podíl na tom má i hudební doprovod – cimbálovka složená z horňáckých muzikantů vedených primášem Františkem Supem a gajdošské duo Pavel Hrbáč a jeho syn Jiří. Jejich vystoupení odsud živě vysílalo brněnské studio Českého rozhlasu,“ uvedl jeden z pětice organizátorů Antonín Ptáčník.

Petr Žídek